De verlichtende benadering van Yin Yoga: het stoplichtsysteem

Het energetisch systeem

Aura en chakra’s

Direct om ons fysieke lichaam heen zit, als een soort tweede huid, ons astraallichaam, ook wel Aura genoemd. De chakra’s vormen de energiecentra van onze aura en deze zou je kunnen zien als energie wielen. Ze maken een constant draaiende beweging. 

Een chakra heeft de vorm van een wiel of bloem. De bloem bevindt zich aan de voorzijde, het steeltje van het chakra is aan de wervelkolom bevestigd.

De chakra’s zorgen voor de doorstroming van energie voor zowel het fysieke als het energetisch- of astrale lichaam. 

Als de energie in de chakra’s in evenwicht is en goed kan doorstromen, voel je je fysiek en psychisch goed. Als er disbalans is, merk je dat aan je lichaam. Je bent sneller vermoeid, krijgt misschien pijnklachten of je ervaart een mentale dip. Normaal gesproken herstelt dit evenwicht zich weer vanzelf, maar als deze disbalans langer duurt, kunnen er serieuze klachten ontstaan. Dan is het raadzaam om het evenwicht weer te herstellen. 

Elk chakra staat in verbinding met verschillende lichaamsdelen, functies en organen. Daarom kijken we bij de opleiding per chakra, op welke manieren je de balans weer kan herstellen.

‘Plaats delict’

Het is voor een Zenboks-trainer van belang, basiskennis te hebben van ons energetisch systeem, omdat je daardoor effectief klachten kan herleiden naar het bijbehorende chakra. Het verstoorde chakra kan weer in balans komen, door bijvoorbeeld de yin-houdingen te oefenen, die bij dat chakra-punt horen. 

Zo ben je als trainer soms net een detective, op zoek naar de ‘plaats delict’, om na het opsporen weer balans te kunnen brengen op de plek waar het verstoord was.  

Meridianen/nadi’s

De chakra’s zijn de energiecentrales van ons energetisch systeem. De snelwegen die de energie transporteren, noemen we de meridianen. Binnen de Ayurveda (Indiase traditionele geneeswijze), worden de meridianen nadi’s genoemd. Bij de traditionele Chinese geneeskunst, gaat men uit van een meridiaan systeem zonder chakra’s. De kennis van het energetisch systeem bestaat in beide culturen al duizenden jaren. Hier in het Westen wordt door de moderne natuurgeneeswijze de combinatie van beide systemen gezien als het energetisch systeem. 

De wet van Karma 

Lichaam en geest

De Ayurveda werkt met de begrippen Karma (Wet van oorzaak en gevolg) en het Wiel van Wedergeboorte (De cyclus van dood en wedergeboorte). Vanuit deze filosofie, zijn we een ziel geboren uit God, de Bron, het Niets, of welke andere naam jij het geeft. 

Met deze zienswijze ZIJN we een ziel en HEBBEN we een lichaam. Onze ziel kiest ervoor, om te leven op onze aarde. 

Ons lichaam kan je zien, als ons aardse ruimtepak. Dat pak hebben we nodig om te kunnen leven op onze aarde. Het zorgt ervoor dat we kunnen bewegen, voedsel kunnen verzamelen en ons kunnen beschermen tegen gevaar. Het zorgt voor voortplanting en beschermt ons tegen straling van bijvoorbeeld de zon en andere kosmische straling, net zoals de aarde beschermd wordt door de dampkring. 

Daarnaast is het lichaam ook het ‘voertuig’ van de ziel. Als je ervan uitgaat dat er een blauwdruk bestaat van ons leven op aarde, dan zorgt ons lichaam ervoor dat we de ervaringen op kunnen doen die nodig zijn, om onze Karma te voltooien.

Pijn hoort bij het leven

Om zo veel mogelijk ervaringen op te doen, hebben we meerdere levens nodig. Als ziel kiezen we ook, welke ervaring we in ons leven op willen doen. Vanuit dit gedachtengoed kiezen we dus onze ouders, waar en in welke tijd we geboren worden, welke mensen we gaan ontmoeten, etc. We kiezen wat ons vormt en stimuleert om de juiste ervaringen op te kunnen doen. 

De ziel is onsterfelijk maar ons aardse ruimtepak niet. Ons lichaam heeft onderhoud nodig. Dus hoe beter we daarvoor zorgen, (met bijvoorbeeld de juiste voeding, voldoende beweging, een veilig onderkomen, verbinding met anderen), hoe langer het mee gaat. Maar uiteindelijk heeft ons lichaam een houdbaarheidsdatum en gaat het ene lichaam langer mee dan het andere. Dit wordt ook beïnvloed door stress en factoren van buitenaf. 

Al onze ervaringen in het leven, hebben waarde. Pijn is daar ook een onderdeel van. 

En hoewel dit vaak ervaren wordt als vervelend, kan het ook gezien worden als een mogelijkheid om te leren, te ervaren en om er kracht uit halen.