Hoe helpt Yin Yoga bij rugpijn?

Heb je vaak last van je rug? Ben je benieuwd welke yoga houdingen werken? Lees dan deze blog en ontdek hoe Yin Yoga oefeningen rugpijn kunnen verlichten.
yin yoga oefeningen rug

Waarom Yin Yoga?

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals een slechte houding, stress, langdurig zitten en zwaar lichamelijk werk. Yin Yoga biedt een zachte en effectieve manier om deze problemen aan te pakken. Het vermindert spanning in de spieren en het bindweefsel en vergroot de flexibiliteit. Te weinig beweging speelt ook een rol, wat in dit artikel verder wordt besproken.

Voordelen van Yin Yoga voor rugpijn

Yin Yoga richt zich op het verlengen van bindweefsels. Dit helpt bij het losmaken van gespannen spieren en het verbeteren van de algehele mobiliteit van de rug. Door lang in dezelfde houding te blijven, worden diepere lagen van het bindweefsel bereikt. Dit resulteert in langdurige verlichting van rugpijn. Yin Yoga helpt ook bij het corrigeren van een verkeerde houding en bevordert mentale ontspanning. Dit draagt bij aan een gezondere wervelkolom en vermindert stress.
yin yoga houdingen ellebogen dicht

Welke houdingen helpen bij rugpijn?

Bij rugpijn zijn er drie soorten houdingen die helpen: achteroverbuigingen, vooroverbuigingen en twists (draaiingen).
 1. Achteroverbuigingen:
  • Seal: Opent de borst en strekt de voorzijde van het lichaam. Dit verlicht spanning in de rug.
  • Crocodile: Een milde achteroverbuiging. Versterkt de onderrug en vermindert stijfheid.
 2.  Vooroverbuigingen:
  • Butterfly: Strekt de onderrug en laat spanning in de heupen los.
  • Dragonfly: Een diepe vooroverbuiging. Stretcht de hamstrings en de rugspieren.
  • Caterpillar: Verleng de hele achterkant van het lichaam.
  • Yogi Squad: Een diepe stretch voor de quadriceps en de onderrug.
  • Half Butterfly: Een minder intense versie van de Butterfly die toch effectief is bij het stretchen van de onderrug.
 3. Twist:
  • Cat Tail: Een geweldige twist voor de rug. Helpt bij het loslaten van spanning en verbetert de flexibiliteit.
  • Twisted Roots: Stretcht en ontlast de rugspieren.
  • Sticky Doll: Biedt extra rek en ontspanning.
Bij vooroverbuigingen wordt de ruggengraat voorovergebogen. Dit geeft een diepe rek op specifieke plekken. Achteroverbuigingen werken andersom. Twists draaien de ruggengraat, wat helpt bij het verlengen en uitlijnen van de wervelkolom. Het fijne van Yin Yoga is dat je deze houdingen liggen of zittend doet. Hierdoor ontstaat een langzame, constante rek waarin je steeds dieper kunt gaan.
ashtanga yoga bolle rug

Kun je ook rugpijn krijgen van yoga?

Ja, dat kan. Vooral als de houdingen niet correct worden uitgevoerd of als je je lichaam forceert in houdingen waarvoor je nog niet flexibel genoeg bent. Luister naar je lichaam en negeer geen pijn. Begin met eenvoudige houdingen en werk geleidelijk aan naar moeilijkere poses. Raadpleeg een gecertificeerde yogaleraar om ervoor te zorgen dat je de houdingen correct uitvoert. Zo voorkom je verkeerde houdingen die leiden tot rugklachten.
Bepaalde houdingen duidelijke oorzaak

Waar komt rugpijn vandaan?

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben:

 • Slechte houding: Langdurig zitten of staan in een verkeerde houding kan de rugspieren belasten en pijn veroorzaken.
 • Spierverrekkingen: Overbelasting van de rugspieren door zwaar tillen of plotselinge bewegingen kan leiden tot spierspanning en pijn.
 • Hernia: Een uitpuilende tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op de zenuwen in de wervelkolom, wat pijn veroorzaakt.
 • Stress: Emotionele spanning kan zich fysiek manifesteren in de vorm van gespannen spieren, vooral in de rug.
 • Langdurig zitten: Te lang in dezelfde positie zitten zonder voldoende beweging kan leiden tot stijfheid en pijn in de rug.
yin yoga houdingen zelfs pijn

Ademhalingstechnieken in Yin Yoga en het verminderen van rugklachten

Ademhalingstechnieken zijn cruciaal in Yin Yoga voor het verlichten van rugklachten. Diepe buikademhaling stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, vermindert stress en ontspant de spieren rond de wervelkolom. Ujjayi ademhaling, de “overwinningsadem”, creëert een zacht sissend geluid en bevordert diepe ontspanning en warmte.
In houdingen zoals Butterfly Pose helpt diepe ademhaling om spanning los te laten en de houding langer vast te houden. Regelmatige oefening van deze ademhalingstechnieken vermindert spanning, stress en rugpijn.

Veelgestelde vragen over Yin Yoga en rugpijn

Is Yin Yoga goed voor je onderrug?

Ja, Yin Yoga is zeer gunstig voor de onderrug. Het helpt bij het stretchen en ontspannen van diepe bindweefsels. Dit verbetert de mobiliteit en flexibiliteit van de rug.

Wat zijn Yin Yoga oefeningen voor mijn onderrug?

Effectieve Yin Yoga oefeningen voor de onderrug zijn de kindhouding (balasana), liggende twist (supta matsyendrasana) en sphinxhouding (salamba bhujangasana). Deze houdingen verlichten spanning en verbeteren de flexibiliteit van de onderrug.

Welke soort yoga is goed bij lagerugpijn?

Yin Yoga is bijzonder goed bij lagerugpijn. De zachte en langdurige stretches helpen om spanning los te maken en de flexibiliteit te verbeteren.
pijn in je onderrug rugspieren

Wat moet je doen bij rugpijn?

Er wordt vaak gezegd dat je zware oefeningen moet vermijden als je rugpijn hebt. Maar de complementaire wereld kijkt hier anders naar. Goede ervaringen zijn behaald met bijvoorbeeld een chiropractor. Het advies is om naar een fysiotherapeut, chiropractor of osteopaat te gaan. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat krachttraining, zoals deadliften, effectief kan zijn.
Dit moet rustig worden opgebouwd en doorverwezen door een specialist. In combinatie met Yin Yoga zorgt dit voor een goede balans tussen kracht en flexibiliteit. Regelmatig oefenen helpt bij het verminderen van angst en pijn in de rug. Mensen met rugpijn zijn vaak bang om te bewegen. Door training en Yin Yoga kan deze angst verminderen, wat leidt tot verbetering van de ruggezondheid.

Yin Yoga-houdingen bij hernia klachten

Yin Yogahoudingen kunnen effectief zijn bij het verlichten van hernia gerelateerde pijn. Butterfly Pose opent de heupen en ontlast de onderrug. Sphinx Pose creëert een zachte buiging in de onderrug, wat de druk op de wervelkolom vermindert.
Child’s Pose strekt de wervelkolom voorzichtig en verlicht spanning. Deze houdingen helpen niet alleen bij het verlichten van pijn, maar verbeteren ook de flexibiliteit en versterken de diepe bindweefsels. Regelmatige beoefening van deze Yin Yoga-houdingen kan aanzienlijke verlichting bieden bij herniaklachten.
Haal diep adem lage rug

Tips voor het oefenen van Yin Yoga

 1. Begin met een warming-up: Het is essentieel om je spieren op te warmen voordat je begint met Yin Yoga. De zonnegroet (surya namaskar) is een uitstekende manier om je lichaam voor te bereiden op diepere stretches.
 2. Luister naar je lichaam: Yin Yoga vereist geduld en bewustzijn. Forceer niets. Als je pijn voelt, pas dan de houding aan of kom eruit.
 3. Blijf in beweging: Ook al lijkt rust vaak de beste oplossing bij rugpijn, het is belangrijk om in beweging te blijven. Zachte yogaoefeningen houden je spieren actief zonder extra belasting.
 4. Gebruik hulpmiddelen: Gebruik yogablokken, kussens en dekens om jezelf te ondersteunen in de houdingen. Dit helpt om dieper te ontspannen en de houdingen langer vol te houden.
 5. Adem diep: Diep en bewust ademhalen helpt je om spanning los te laten. Het helpt je ook om dieper in de houdingen te gaan.

Yin Yoga bij rugklachten na de zwangerschap

Yin Yoga kan effectief rugklachten na de bevalling verlichten. Door zachte houdingen zoals Child’s Pose en Reclining Twist te beoefenen, ontspannen de spieren en wordt spanning verminderd. Deze houdingen helpen de heupen en onderrug te openen en de flexibiliteit te herstellen.
Yin Yoga stimuleert ook het herstel van de fascia en diepe bindweefsels, wat essentieel is na de fysieke belasting van de zwangerschap. Regelmatige beoefening van Yin Yoga helpt nieuwe moeders om hun rugklachten te verminderen en hun algehele welzijn te verbeteren.
goede houding heerlijke houding

Conclusie

Yin Yoga biedt een zachte en effectieve manier om rugpijn te verlichten. Het verbetert de algehele rug-gezondheid. Regelmatige Yin Yoga oefeningen vergroten je flexibiliteit, verminderen spanning en maken je rug sterker. Probeer de aanbevolen houdingen in je dagelijkse routine op te nemen. Ervaar het verschil in je rug-gezondheid.
Blijf oefenen, zorg goed voor je rug en geniet van de voordelen die Yin Yoga te bieden heeft!